5Motive

Sfaturi utile pentru clocitoare: cum sa reduceti riscul de probleme de sanatate la puisori

User Rating: 5 (2 votes)

Clocirea este un proces important in cresterea si reproducerea pasarilor in gospodarii. Este un proces natural prin care clocitoarele isi incalzesc ouale si le mentin in conditii optime de temperatura si umiditate pana cand se eclozeaza. Pe de alta parte, clocirea poate fi si prin incubare, prin care ouale sunt puse in incubatoare si sunt mentinute in conditii controlate pentru a asigura o ecloziune reusita. In acest articol, vom oferi sfaturi utile pentru clocitoare, care pot ajuta la imbunatatirea procesului de clocire si la cresterea sanselor de succes.

Sfaturi utile pentru clocitoare

Alegerea clocitoarei

Inainte de a incepe procesul de clocire, trebuie sa alegeti clocitoarea potrivita pentru nevoile dvs. Exista doua tipuri principale de clocitoare: clocitoare de incubare si clocitoare naturale.

Clocitoarele de incubare sunt de obicei masini automate care pot mentine ouale in conditii controlate de temperatura si umiditate. Acestea sunt ideale pentru cei care au mai multe oua pentru clocire si doresc sa asigure o ecloziune reusita. In plus, acestea pot oferi o rata mai mare de ecloziune decat clocitoarele naturale.

Pe de alta parte, clocitoarele naturale sunt clocitoarele care clocesc ouale fara ajutorul masinilor. Acestea pot fi pasari precum gainile sau ratele. Clocitoarele naturale pot fi o optiune mai ieftina si mai convenabila pentru cei care au un numar mai mic de oua de clocit si doresc sa mentina procesul natural.

In alegerea clocitoarei, trebuie sa luati in considerare si caracteristicile individuale ale clocitoarei. De exemplu, trebuie sa va asigurati ca clocitoarea este sanatoasa, are varsta potrivita si are suficient spatiu si confort pentru a cloci ouale.

clocitoare oua electric

Incubator 60 oua

clocitoare electrica cu intoarcere

Incubator 51 oua

Pregatirea pentru clocit

Inainte de a incepe procesul de clocire, trebuie sa va asigurati ca mediul de clocire este pregatit pentru a primi ouale. Acesta trebuie sa fie curat si igienic, fara murdarie sau alte materiale care ar putea afecta sanatatea puisorilor.

De asemenea, trebuie sa va pregatiti ouale pentru clocire. Ouale ar trebui sa fie proaspete si sa fie pastrate la o temperatura potrivita pana cand sunt puse in clocitoare. Este important sa verificati ouale inainte de a le pune in clocitoare pentru a va asigura ca nu sunt fisurate sau
deteriorate. Ouale deteriorate sau fisurate nu vor ecloza cu succes si pot fi o sursa de infectii.

Ouale ar trebui sa fie curate inainte de a fi puse in clocitoare. Daca ouale au murdarie sau alte materiale straine pe coaja, acestea pot afecta sanatatea puisorilor si pot duce la ecloziune esuata.

Temperatura si umiditatea

Temperatura si umiditatea sunt factori critici in procesul de clocire. Temperatura ideala pentru ouale de pui este de 37,5°C. Pentru a mentine aceasta temperatura constanta, clocitoarele de incubare vor avea un termostat si un sistem de incalzire. Pentru clocitoarele naturale, temperatura poate fi controlata prin incalzirea corpului clocitoarei si prin mentinerea puiului aproape de ea.

Umiditatea este, de asemenea, importanta in procesul de clocire. Umiditatea ideala pentru ouale de pui este de 55% pana la 65%. Pentru a mentine aceasta umiditate, clocitoarele de incubare pot avea un sistem de umidificare sau pot fi adaugate mici cantitati de apa in incubator. Pentru clocitoarele naturale, umiditatea poate fi mentinuta prin udarea solului sau prin adaugarea de apa in zona de clocire.

Este important sa mentinem temperatura si umiditatea constante pe tot parcursul procesului de clocire. O variatie brusca a temperaturii sau umiditatii poate afecta sanatatea puisorilor si poate duce la ecloziune esuata.

sfaturi utile pentru clocitoare

Rotirea oualor – cand se intorc ouale in incubator

In timpul procesului de clocire, ouale trebuie rotite in mod regulat pentru a preveni lipirea embrionului de coaja si pentru a asigura o dezvoltare uniforma a puisorilor. In general, ouale ar trebui rotite de trei ori pe zi. Clocitoarele de incubare vor avea un sistem de rotire automat, dar pentru clocitoarele naturale, ouale trebuie rotite manual.

In cazul clocitoarelor naturale, este important sa va asigurati ca clocitoarea are suficient spatiu si confort pentru a se roti si pentru a mentine ouale in conditii optime. In plus, trebuie sa fiti atenti la clocitoarea care refuza sa se roteasca sau sa stea pe oua, deoarece aceasta poate fi un semn de probleme de sanatate sau stres.

Observarea oualor

In timpul procesului de clocire, este important sa observati ouale in mod regulat pentru a detecta orice probleme sau semne de ecloziune esuata. Ouale ar trebui sa fie monitorizate in fiecare zi pentru a observa dezvoltarea embrionului, pentru a verifica daca ouale sunt fisurate sau deteriorate si pentru a verifica temperatura si umiditatea in clocitoare.

Daca observati orice probleme, cum ar fi oua deteriorate sau fisurate, pui care nu se dezvolta corespunzator sau fluctuatii in temperatura si umiditate, trebuie sa luati masuri imediate pentru a remedia situatia. In caz contrar, aceste probleme pot duce la ecloziune esuata sau la probleme de sanatate pentru puisori.

Gestionarea ecloziunii

Dupa aproximativ 21 de zile, ouale ar trebui sa inceapa sa eclozeze si sa produca puisori. In timpul acestui proces, este important sa va asigurati ca ouale sunt pastrate la temperatura si umiditatea adecvate si sa asigurati o ventilatie adecvata pentru a preveni acumularea de dioxid de carbon in clocitoare.

Dupa ecloziune, este important sa indepartati rapid puisorii de oua si sa-i plasati intr-un mediu cald si sigur, cum ar fi o cutie de carton cu un bec de incalzire sau un brooder specializat pentru puisori. De asemenea, trebuie sa le oferiti hrana si apa proaspete si sa-i monitorizati pentru semne de probleme de sanatate.

sfaturi utile ecloziune

Alte sfaturi utile

Procesul de clocire a oualor de pui poate fi o sarcina dificila si necesita multa atentie si grija. Pentru a avea succes, trebuie sa asigurati oualor un mediu adecvat si sa le monitorizati in mod regulat pentru a detecta orice probleme sau semne de ecloziune esuata.

Cu aceste sfaturi utile pentru clocitoare, sunteti pregatiti sa incepeti procesul de clocire:

 • Selectarea rasei de pui potrivite: Daca doriti sa cresteti pui pentru productia de carne sau oua, trebuie sa selectati o rasa adecvata care sa corespunda nevoilor dvs. si care sa fie potrivita pentru mediul dvs. de crestere.
 • Asigurarea unei igiene adecvate: Inainte de a introduce ouale in clocitoare, trebuie sa va asigurati ca acestea sunt curate si igienizate pentru a preveni contaminarea bacteriana si pentru a maximiza sansele de ecloziune.
 • Monitorizarea starii de sanatate a pasarilor mama: Asigurati-va ca pasarile mama sunt sanatoase si bine hranite, deoarece acest lucru va influenta direct calitatea oualor si sanatatea puilor.
 • Gestionarea corespunzatoare a deseurilor: In timpul procesului de clocire, este important sa gestionati corespunzator deseurile generate de oua si puisori. Asigurati-va ca utilizati un sistem adecvat de eliminare a deseurilor si ca mentineti un mediu curat si igienizat in jurul clocitoarelor.

In general, procesul de clocire a oualor de pui poate fi o sarcina complexa si necesita multa atentie si grija. Cu toate acestea, cu o planificare si o pregatire adecvata si cu respectarea sfaturilor utile pentru clocitoare mentionate mai sus, veti fi in masura sa obtineti succes in cresterea si ingrijirea puisorilor de ou.

Incubator pentru oua de gaina, rata, prepelita, gasca

Incubator cu afisaj

Incubator cu intoarcere si termometru

Incubator etajat

Intrebari si raspunsuri despre sfaturile utile pentru clocitoare:

Ce temperatura ar trebui sa mentin in clocitoare pentru a asigura ecloziunea oualor?

Temperatura ideala pentru ecloziunea oualor este intre 37,5 si 38,5 grade Celsius.

Care sunt principalele motive pentru care ouale pot sa nu eclozeze?

Ouale pot sa nu eclozeze din cauza faptului ca nu sunt fecundate, din cauza fluctuatiilor de temperatura, umiditate sau aerisire, sau din cauza infectiilor sau problemelor genetice.

Ce trebuie sa fac daca observ ca ouale prezinta crapaturi sau fisuri in timpul clocirii?

Ouale care prezinta crapaturi sau fisuri pot fi mai vulnerabile la contaminare bacteriana si pot duce la o calitate scazuta a puilor. In cazul in care observati ouale fisurate, trebuie sa incercati sa le reparati folosind o banda adeziva sau sa le indepartati din clocitoare.

De cate ori trebuie sa rasucesc ouale in timpul procesului de clocire?

Ouale trebuie rasucite de obicei de doua ori pe zi, pentru a se asigura ca puisorii se dezvolta uniform in interiorul oualor.

Ce ar trebui sa fac daca puisorii se agita prea mult in clocitoare?

Puisorii care se agita prea mult in clocitoare pot fi un semn ca temperatura sau umiditatea nu sunt adecvate. Incercati sa ajustati acesti factori si sa monitorizati comportamentul puisorilor pentru a va asigura ca se dezvolta sanatos si puternici.

Care sunt cele mai bune rase de pui pentru productia de carne sau oua?

Exista multe rase de pui care sunt potrivite pentru productia de carne sau oua, in functie de preferintele si nevoile dvs. Unele dintre cele mai populare rase de pui pentru productia de oua includ Rhode Island Red, Plymouth Rock si Leghorn, iar pentru productia de carne se recomanda rasele de pui Cornish Cross si Broiler.

Cand se intorc ouale in incubator?

Ouale trebuie intoarse de obicei de doua pana la trei ori pe zi, pentru a se asigura ca puisorii se dezvolta uniform in interiorul oualor.

De cand trebuie sa incep sa intorc ouale in incubator?

Ouale trebuie intoarse incepand din a doua sau a treia zi de clocire.

Ce se intampla daca nu intorc ouale in incubator?

Daca ouale nu sunt intoarse in mod regulat in incubator, embrionii se pot lipi de coaja oului sau se pot dezvolta intr-un mod neuniform, ceea ce poate duce la puisori cu probleme de sanatate sau cu defecte fizice.

Cum trebuie intoarse ouale in incubator?

Ouale trebuie intoarse cu grija, astfel incat sa nu se agite prea mult si sa nu se rupa. Pentru a le intoarce, puteti sa le rotiti cu grija intr-o directie sau sa le rotiti cu o jumatate de tur.

Ce trebuie sa fac daca uit sa intorc ouale in incubator?

Daca uitati sa intoarceti ouale in incubator pentru o perioada de timp, embrionii pot suferi si dezvoltarea lor poate fi compromisa. Incercati sa va amintiti sa le intoarceti in mod regulat si sa le monitorizati cu atentie pentru a va asigura ca se dezvolta sanatos.

Citeste si:

Lucian Butac
Lucian Butac

Pasionat de tehnologie si gadget-uri electronice, imi dedic timpul si energia pentru a scrie review-uri detaliate si obiective despre produsele electrocasnice si jocurile pe care le testez. Stiu cat de important este sa ai acces la informatii de calitate atunci cand iei o decizie de cumparare, asa ca ma straduiesc sa ofer cititorilor mei detalii precise si relevante despre fiecare produs, pentru ca ei sa poata lua cele mai bune decizii pentru nevoile si bugetul lor. Ma mandresc cu abilitatea mea de a evalua produsele intr-un mod obiectiv si de a le prezenta intr-un mod accesibil si usor de inteles pentru cititorii mei.

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   5 Motive
   Logo