5Motive

10 plante de exterior rezistente pentru incepatori

Descopera cele mai bune plante de exterior rezistente pentru incepatori. Beneficiile si importanta acestor plante pentru gradinari, precum si cum sa le ingrijesti. Plante care sunt potrivite pentru gradinarii incepatori si care sunt rezistente la conditii dificile. Sfaturi pentru a le ingriji si a le face sa infloreasca.
User Rating: 5 (1 vote)

Daca esti incepator in gradinarit si te gandesti sa incepi sa cresti plante de exterior, poate fi dificil sa alegi plantele potrivite. Unele plante sunt mai usor de ingrijit si mai rezistente la conditiile meteorologice dificile decat altele, asa ca am selectat 10 plante de exterior rezistente care sunt potrivite pentru incepatori.

10 cele mai rezistente plante de exterior pentru incepatori

1. Zinnia

Zinnia este o planta rezistenta anuala care poate creste pana la aproximativ 1,5 metri inaltime si poate produce flori de diferite culori, cum ar fi rosu, portocaliu, galben, roz sau alb. Este originara din America Centrala si de Sud si este cultivata pentru florile sale viu colorate si pentru usurinta in ingrijire.


Zinnia necesita un sol usor, fertil si bine drenat, si poate fi cultivat in zone cu soare puternic. Ea se adapteaza foarte bine in conditii de caldura si poate suporta chiar si temperaturi ridicate. Este, de asemenea, rezistenta la boli si daunatori, ceea ce o face ideala pentru gradinari incepatori.

Zinnia poate fi plantat in gradini sau in ghivece si poate fi utilizat ca planta de accent sau ca planta pentru bordura. Este, de asemenea, o planta populara pentru gradinaritul in cutie si poate fi utilizata pentru a crea aranjamente florale sau pentru a umple golurile in gradina.

Este important sa se ude regulat, mai ales in conditii de caldura si de asemenea, sa se taie florile ofilite pentru a stimula o noua inflorire. In general, Zinnia este o planta vesela si usor de intretinut, care poate adauga un plus de culoare in gradina sau in aranjamentele florale.

Zinnia flori

2. Lavanda

Lavanda este o planta perena cu flori violet-albastre sau roz, iar inaltimea plantei poate ajunge la 30-90 cm. Este originara din regiunea mediteraneana si este cultivata in intreaga lume pentru frumusetea si parfumul placut. Florile de lavanda sunt utilizate in mod obisnuit pentru a produce uleiuri esentiale si pentru a face sosuri, dulciuri si bauturi.

Lavanda are nevoie de sol bine drenat si poate fi cultivata atat in ​​plin soare, cat si in zone umbroase. Este foarte toleranta la seceta si poate rezista la conditii meteorologice extreme, cum ar fi vantul si caldura. De asemenea, este rezistenta la boli si daunatori, ceea ce o face ideala pentru incepatori. Este, de asemenea, o planta puternic parfumata, care poate fi folosita pentru a parfuma hainele sau asternuturile.

Lavanda poate fi cultivata atat in ​​gradina, cat si in ghivece de pe balcoane sau pervazuri. Poate fi plantata in grupuri sau folosita ca planta de chenar sau de accent. Este, de asemenea, o planta de apartament populara pentru aranjamente decorative sau pentru a adauga parfum gradinii. In ceea ce priveste ingrijirea, este important sa fie taiata si tunsa regulat pentru a o face sa creasca compact si pentru a stimula o noua inflorire.

lavanda

3. Rozmarinul

Rozmarinul este o planta perena cu frunze lungi, verzi si flori mici, de culoare albastru sau alb. Este originara din zona mediteraneana si este cultivat pentru frunzele sale aromatice, care sunt utilizate in bucatarie pentru a adauga un gust delicios la diverse mancaruri.

Rozmarinul are nevoie de sol bine drenat si poate fi cultivat atat in ​​locuri insorite, cat si in locuri umbrite. Este tolerant la seceta si poate supravietui vremii extreme, cum ar fi vantul si caldura. De asemenea, este rezistent la boli si daunatori, ceea ce il face ideal pentru incepatori.

Rozmarinul poate fi cultivat atat in gradini, cat si in ghivece pe balcon sau pe pervaz. Este o planta potrivita pentru gradinile mediteraneene sau pentru crearea unui ambient mediteranean in gradina sau in casa. Rozmarinul poate fi plantat in grupuri sau poate fi utilizat ca planta pentru bordura sau de accent. Este, de asemenea, o planta rezistenta populara pentru gradinaritul in ghivece si poate fi utilizat pentru a crea aranjamente decorative.

planta incepatori rozmarin

4. Trandafiri

Trandafirii sunt plante perene care pot produce flori de o mare varietate de culori, forme si marimi. Este originara din Asia si Europa si este cultivata pentru frumusetea si mirosul florilor sale. Trandafirii sunt foarte populari pentru gradinarit si sunt utilizati in gradini, parcuri si ca plante de decor pentru evenimente speciale.

Trandafirii necesita un sol bogat in nutrienti si bine drenat, si poate fi cultivat in zone cu soare puternic, ei au nevoie de lumina solara directa pentru a inflori. Este rezistent la seceta si poate suporta temperaturi ridicate, dar nu trebuie expusi la temperaturi extrem de scazute in timpul iernii. Este, de asemenea, rezistent la boli si daunatori, dar trebuie sa fie protejati de afide si alti daunatori care pot afecta frunzele si florile.


Trandafirii pot fi plantati in gradini sau in ghivece si pot fi utilizati ca plante de accent sau ca plante pentru bordura. Ei pot fi cultivati intr-o varietate de forme, cum ar fi tufe, arbusti sau chiar trandafiri cataratori. In ceea ce priveste ingrijirea, trebuie sa fie udati si fertilizati regulat, iar lastarii si frunzele bolnave trebuie sa fie indepartate. Este, de asemenea, important sa se taie trandafirii in mod regulat pentru a stimula inflorirea si pentru a-i mentine in forma buna.

In ceea ce priveste ingrijirea in timpul iernii, este important sa protejati tufele de inghet si vant, prin acoperirea cu frunze sau paie. De asemenea, in cazul tufelor care au nevoie de taieri mai severe, acestea ar trebui sa fie efectuate in perioada de dormit, atunci cand planta este in repaus.

Trandafirii sunt una dintre cele mai apreciate si iubite plante de gradina si este un simbol traditional al dragostei si iubirii. Sunt o adaugare minunata la orice gradina sau aranjament floral si ofera o multitudine de culori si arome pentru a savura.

flori Trandafiri

5. Salvia

Salvia este o planta perena sau anuala, cu frunze verzi si flori in diverse nuante de albastru, roz, rosu, violet sau purpuriu. Este originara din America Centrala si de Sud si este cultivata pentru florile sale atractive si pentru uleiul esential continut in frunze. Salvia este una dintre plantele cele mai utilizate in gradina pentru parfumarea gradinii si pentru aranjamentele florale.

Salvia necesita un sol bine drenat si poate fi cultivata in zone cu soare puternic sau in zone cu lumina indirecta. Este rezistenta la seceta si poate supravietui in conditii climatice extreme, cum ar fi vant si caldura. Este, de asemenea, rezistenta la boli si daunatori, ceea ce o face ideala pentru gradinari incepatori.

Salvia poate fi cultivata atat in gradini, cat si in ghivece pe balcon sau pe pervaz. Ea poate fi plantata in grupuri sau poate fi utilizata ca planta de bordura sau de accent. Este, de asemenea, o planta rezistenta si populara pentru gradinaritul in ghivece si poate fi utilizata pentru a crea aranjamente decorative in exterior. In ceea ce priveste ingrijirea, este important sa se ude si sa se taie regulat pentru a o face sa creasca compact si pentru a o stimula la o noua inflorire.

planta exterior rezistenta Salvia

6. Fucsia

Fucsia este una dintre cele mai decorative plante, cu flori care variaza in forme si culori: de la cele simple, la cele cu petale lungi si pendulare, de la culorile clasice roz si albastru, la cele mai stralucitoare. Aceasta planta este originara din America Centrala si de Sud, si este cultivata pentru florile sale atractive si frunzele decorative.

Fucsia necesita un sol usor acid si bine drenat, poate fi cultivata in zone cu soare partial sau in zone cu lumina indirecta. Este rezistenta la seceta dar prefera umiditate moderata. Este, de asemenea, rezistenta la boli si daunatori, dar trebuie protejata de inghetul iernii, mai ales daca sunt plantate in gradina.

Fucsia poate fi cultivata atat in gradini, cat si in ghivece pe balcon sau pe pervaz. Ea poate fi plantata in grupuri sau poate fi utilizata ca planta de accent sau ca planta pentru bordura. Este, de asemenea, o planta populara pentru gradinaritul in ghivece si poate fi utilizata pentru a crea aranjamente decorative sau pentru a umple golurile in gradina. Este recomandat sa fie udata si fertilizata regulat pentru a-i asigura o crestere sanatoasa si o inflorire bogata.

In ceea ce priveste taierea, este recomandat sa se indeparteze florile ofilite si lastarii pentru a stimula o noua inflorire si pentru a mentine planta intr-o forma buna.

In concluzie, Fucsia este o planta atractiva si versatila, care poate adauga culoare si textura in gradina sau in aranjamentele florale, aceasta poate fi cultivata atat de catre incepatori cat si de catre gradinari mai experimentati.

Fucsia

7. Hedera Helix (iedera)

Hedera Helix, sau cunoscuta sub numele de Iedera, este o planta perena cu frunze verzi lucioase si lungi, care poate atinge o inaltime de pana la 20 de metri. Este originara din Europa si Asia si este cultivata pentru frumusetea frunzelor sale si pentru utilizarea sa ca planta de acoperire a solului sau ca planta de decor pentru gradini, parcuri sau cladiri.

Hedera necesita un sol usor acid si bine drenat, poate fi cultivata in zone cu soare partial sau in zone cu lumina indirecta. Ea poate supravietui in conditii de intuneric si umiditate ridicata. Este, de asemenea, rezistenta la boli si daunatori, dar poate fi atacata de afide sau ciuperci daca nu este ingrijita corespunzator.

Hedera poate fi cultivata atat in gradini, cat si in ghivece si poate fi utilizata ca planta de acoperire a solului sau ca planta de decor pentru fatade sau pentru a ascunde un obiect neplacut din gradina sau pentru a acoperi un gard sau un zid. Este, de asemenea, utilizata ca planta de acoperire pentru arbori sau stanci, pentru a crea un efect de padure sau pentru a acoperi zone intunecate din gradina.

Hedera poate fi cultivata atat ca planta independenta, cat si ca planta de acoperire, pentru a crea un decor verde si luxuriant. In ceea ce priveste ingrijirea, este important sa fie udata si fertilizata regulat. Taierile se fac in perioada de repaus vegetativ, pentru a-i oferi forma dorita.

Hedera poate fi o alegere excelenta pentru gradinari incepatori care doresc sa adauge un plus de verdeata si textura in gradina lor, sau pentru cei care doresc sa acopere o zona din gradina sau sa ascunda un obiect neplacut.

Planta rezistenta exterior Hedera Helix

8. Pelargonium

Pelargonium, cunoscuta si sub numele de geran sau geranium, este o planta perena sau anuala, cu frunze verzi si flori in diverse nuante de rosu, roz, portocaliu, alb sau purpur. Este originara din Africa de Sud si este cultivata pentru florile sale atractive si usurinta de ingrijire.

Aproximativ 200 de specii de plante cu flori apartin genului Pelargonium, cunoscut la noi si sub numele de Muscata. Acestea infloresc din primavara pana in toamna.

Pelargonium necesita un sol bine drenat si poate fi cultivata in zone cu soare puternic sau in zone cu lumina indirecta. Este rezistenta la seceta si poate suporta temperaturi ridicate, dar nu trebuie expusa la temperaturi extrem de scazute in timpul iernii. Este, de asemenea, rezistenta la boli si daunatori, ceea ce o face ideala pentru gradinari incepatori.

Pelargonium poate fi cultivata atat in gradini, cat si in ghivece pe balcon sau pe pervaz. Ea poate fi plantata in grupuri sau poate fi utilizata ca planta de accent sau ca planta de bordura. Este, de asemenea, o planta populara pentru gradinaritul in ghivece si poate fi utilizata pentru a crea aranjamente decorative. In ceea ce priveste ingrijirea, este important sa fie udata regulat si fertilizata adecvat, precum si sa se indeparteze frunzele si florile ofilite pentru a stimula o noua inflorire.

planta de exterior rezistenta Pelargonium

9. Paeonia

Paeonia, sau bujorul, este una dintre cele mai valoroase plante ornamentale din gradina, cu flori impresionante, care variaza in forme, marimi si culori, de la cele simple pana la cele cu multiple petale, de la culorile clasice roz, alb si rosu la cele mai inedite. Aceasta planta rezistenta este originara din Asia si Europa si este cultivata pentru frumusetea florilor sale, pentru decor si pentru uzul medicinal.


Paeonia necesita un sol bogat, bine drenat si poate fi cultivata in zone cu soare partial sau lumina indirecta. Este rezistenta la seceta si poate suporta temperaturi scazute, dar nu poate suporta inghetul si umiditatea excesiva. Este, de asemenea, rezistenta la boli si daunatori, dar poate fi atacata de afide si ciuperci daca nu este ingrijita corespunzator.

Paeonia poate fi cultivata atat in exterior, cat si in ghivece si poate fi plantata ca planta individuala sau ca planta de grup sau bordura. Este una dintre cele mai decorative plante din gradina si poate fi utilizata pentru a crea un decor frumos si luxuriant, atat in gradini de camp dar si in gradinile urbane. In ceea ce priveste ingrijirea, este important sa fie udata si fertilizata regulat, iar lastarii si frunzele bolnave trebuie sa fie indepartate pentru a stimula o noua inflorire si pentru a mentine planta intr-o forma buna.

Planta de exterior rezistenta Paeonia

10. Cactusi

Cactusii sunt plante suculente care sunt originare din zonele desertice din America de Nord, America de Sud si Mexic. Ei sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a supravietui in conditii de caldura si seceta extrema, datorita capacitatii lor de a retine apa in tesuturile lor.

Exista o varietate mare de cactusi, cu forme si dimensiuni diferite, care se potrivesc atat pentru gradini, cat si pentru ghivece. Unele soiuri de cactusi au spini, in timp ce altele au tepi si frunze suculente. Majoritatea cactusilor au nevoie de lumina directa a soarelui si de un sol bine drenat. Ei nu au nevoie de udari frecvente, dar trebuie protejati de udarea excesiva pentru a evita putrezirea radacinilor.

Cactusii sunt, de asemenea, rezistenti la boli si daunatori, ceea ce inseamna ca sunt plante ideale pentru incepatori. Ei pot fi plantati in gradini sau ghivece, si pot fi utilizati ca plante accent sau in aranjamente mixte cu alte plante suculente sau decorative. Unii cactusi pot fi utilizati si in scop decorativ, in interiorul casei, in ghivece sau aranjamente florale.

Cactusii au si un aspect decorativ, unii au flori mari si colorate care apar in anumite perioade ale anului, care poate adauga un plus de frumusete in gradina sau in casa.

Este important de mentionat ca unii cactusi sunt mai sensibili la inghet, asa ca daca locuiti in zone cu ierni reci, este bine sa aveti in vedere acest aspect si sa alegeti soiuri mai rezistente la frig sau sa-i mutati in interiorul casei in timpul iernii.

In general, cactusii sunt plante ideale pentru gradinarii incepatori care doresc sa adauge un plus de textura si culoare in gradina lor, sau pentru cei care doresc sa adauge un accent desertic in decorul interior.

plante exterior interior incepatori

In concluzie, aceste 10 plante de exterior rezistente sunt potrivite pentru incepatorii care doresc sa inceapa sa creasca plante in gradina. Daca urmezi sfaturile de ingrijire mentionate mai sus, aceste plante ar trebui sa se dezvolte sanatos si ar trebui sa fie rezistente la conditiile meteorologice dificile. Este important sa alegi plantele potrivite pentru zona ta, sa le oferi ingrijirea necesara si sa fii rabdator pentru a le vedea crescand si prosperand. Speram ca acest articol a fost de ajutor pentru tine si iti dorim sa iti reuseasca gradinaritul!

Scrie-ne in comentarii ce plante de exterior ai cultivat pana acum si care au fost cele mai rezistente? Si ce plante de exterior ti-ar dori sa incerci in viitor si de ce?

Intrebari frecvente

Ce plante de exterior sunt potrivite pentru gradinari incepatori?

Plantele de exterior potrivite pentru gradinari incepatori sunt: Lavanda, Rozmarin, Cactusii, Zinnia, Salvia, Fucsia, Hedera, Pelargonium si Paeonia. Acestea sunt plante rezistente, usor de ingrijit si pot fi cultivate atat in gradina cat si in ghivece.

Care sunt cele mai rezistente plante pentru gradinari incepatori?

Printre cele mai rezistente plante pentru gradinari incepatori se numara Lavanda, Rosmarin, Cactusii, Salvia si Hedera. Acestea sunt capabile sa reziste la conditii de seceta, caldura si vant, si necesita putina ingrijire.

Ce plante sunt potrivite pentru gradinile din Romania?

Plantele potrivite pentru gradinile din Romania sunt Lavanda, Rozmarin, Zinnia, Salvia, Fucsia, Hedera, Pelargonium si Paeonia. Acestea sunt capabile sa reziste la conditiile climatice din Romania, cum ar fi verile calde si iernile reci si pot fi cultivate atat in gradina cat si in ghivece.

Care sunt cele mai bune plante pentru acoperirea solului?

Printre cele mai bune plante pentru acoperirea solului se numara Hedera, Pelargonium si Paeonia. Acestea au un sistem de radacini puternic si frunze dense si pot acoperi rapid o suprafata mare de sol.

Ce trebuie sa fac pentru a-mi pastra plantele in forma buna?

Pentru a-ti pastra plantele in forma buna, trebuie sa le uzi regulat si sa le fertilizezi in mod adecvat, sa indepartezi frunzele si florile ofilite si sa elimini lastarii si frunzele bolnave. De asemenea, trebuie sa le protejezi de daunatori si de boli si sa le adaptezi conditiilor climatice. Este recomandat sa urmaresti semnele de boala si sa iei masuri pentru a le preveni si trata.

Ce ingrasamant este potrivit pentru plantele de exterior rezistente mentionate in acest articol?

Ingrasamantul special pentru plante de exterior este potrivit pentru toate plantele mentionate in acest articol. Acest ingrasamant contine nutrienti esentiali care ajuta la imbunatatirea cresterii si a sanatatii plantelor.

Citeste si:

Laura
Laura

Sunt o persoana care iubeste tot ceea ce inseamna moda si frumusete. Make-up-ul este pasiunea mea, de aceea ma machiez zilnic si imi place sa-mi ingrijesc pielea cu produse cosmetice de calitate. Imi place sa scriu review-uri despre diferite produse de beauty si magazine online pe care le-am incercat, astfel incat alti consumatori sa poata lua decizii informate atunci cand cumpara produse noi. Sunt o persoana sociabila si imi place sa impartasesc experientele mele cu alti pasionati de moda si frumusete, astfel incat sa putem invata unii de la altii si sa ne imbunatatim stilul si ingrijirea personala.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      5 Motive
      Logo