Ce este anxietatea?
“Anxietatea este o stare emotionala normala care apare in situatii stresante sau periculoase. Ea poate sa fie benefica, deoarece poate sa ne ajute sa ne concentram mai bine si sa luam masuri pentru a ne proteja. Anxietatea devine o problema atunci cand este intensa sau persistenta si interfereaza cu viata de zi cu zi. Atunci cand anxietatea devine coplesitoare, ea poate sa duca la atacuri de panica si pot aparea diferite fobii.”
Aceasta este prima definitie pe care am citit-o pe internet in momentul in care un medic mi-a sugerat ca as putea suferi din cauza anxietatii. Exact, in acest articol voi vorbi despre o perioada din viata mea, despre care imi place sa cred ca am “trecut cu bine”.
Iar faptul ca am cautat singur rezolvare la probleme mele, fara sa apelez la un specialist ori sa ma deschid in fata familiei si a celor dragi mie, reprezinta cea mai mare greseala pe care am facut-o in acea perioada.
Experienta mea cu anxietatea
Pe la finalul anului 2021, am inceput sa-mi simt uneori inima cum imi bate mai repede si mai tare… Sunt sigur ca atunci doar am constientizat acest lucru, insa probema mea venea de undeva mai din spate.
Azi asa, maine la fel, nu am mai asteptat si ziua de poimaine si mi-am facut o programare la medicul cardiolog, convins ca am o problema de sanatate si constient ca trebuie sa o rezolv rapid (pe timpul ala nu stiam ce urmeaza sa ma astepte).
Ajuns la medic, stau in cabinet mai bine de 2 ore, timp in care am fost supus la mai multe proceduri medicale (nu voi intra foarte mult in detalii tehnice, pentru ca nu asta este scopul), ca intr-un final sa vina si concluzia medicului, care mi-a spus asa: Nu ai nimic la inima, doar pulsul este usor marit, in rest inima ta este perfect normala.
Acesta este momentul in care in capul meu au inceput sa se invarta niste rotite cu o viteza uluitoare si intr-o directie total gresita: Ok, nu am nimic dar eu de ce simt asta, de ce ma trezesc noaptea speriat, de ce sunt mai tot timpul obosit si iritat? Acestea au fost doar cateva ganduri de moment, la aflarea concluziilor medicale.
Doctorul a continuat cu concluziile si a incercat sa imi explice anumite lucruri pe care ar trebui sa le schimb in stilul de viata, ceva de genul, nu mai fuma, dormi mai mult, mananca mai sanatos… Chestii pe care le tot auzi ca recomandari de la medici. Ca intr-un final sa imi spuna ca posibil toate aceste simptome ale mele sa apara din cauza anxietati. Cu acest cuvant am plecat de la medic, ANXIETATE…
Odata iesit din cabinet, normal ca nu am avut rabdare sa ajung acasa si sa asimilez toate informatiile, asa ca m-am oprit pe o banca in parc sa caut mai multe informatii despre anxietate. Aceasta e prima greseala, din punctul meu de vedere, facuta de mine, asa cum va povesteam si mai sus. De ce spun asta?! Pai, o spun pentru ca acela este punctul in care m-am alimentat singur cu si mai multe ganduri si orice simptom pe care il aveam in perioada respectiva. Eu repede il asociam cu o problema grava de santate, apoi dadeam vina pe anxietate, apoi pe alimentatie, apoi pe faptul ca fumez (a nu se intelege ca fumatul este un obicei sanatos sau folositor, tot timpul am recunoscut ca sunt un idiot ca fac asta), in fine… acesta este punctul in care m-am debusolat / dezorientat pentru ca mi-am incarcat capul cu si mai multe lucruri total gresite si nefolositoare pentru situatia mea.
Cum afecteaza anxietatea viata ta de zi cu zi si cum reusiti sa o gestionati?
Atacurile de panica si anxietatea
De aici a mai fost un pas pana la atacurile de panica, o alta chestie misto prin care am trecut si care m-a stors de energie mai bine de cateva luni, la modul ca nu ma lasau sa dorm, veneau doar noaptea si uite asa au contribuit si ele la starea mea de sanatate servindu-ma, “colac peste pupaza” cu o tona de oboseala cronica. Minunat, m-a lovit exact unde aveam nevoie mai mare.
Ajunsesem in situtia de a ma trezi atat de speriat noaptea, incat intram intr-o incapacitate de a articula vreun cuvant (desi eu incercam din rasputeri sa strig dupa ajutor la sotia mea), din cauza unor batai rapide ale inimi peste care, de fiecare data intervenea un atac de panica masiv, si asta doar din cauza gandurilor mele zburau doar la ce este mai rau: infarct, ma sufoc, cancer etc. Toate aveau o singura concluzie, ca mor si nu mai apuc urmatoarea zi.
Tot in perioada respectiva, am inceput sa imi fac mai multe analize medicale, de sange, la plamani, ecografii abdominale, la stomac, la rinichi, la ficat, la bila, am ajuns chiar si la psihiatrie. Totul era perfect, mai putin un indice din rezultatul analizeor de sange care indica o valoare destul de mare a leucocitelor, insa fara o legatura directa si cu alte valori ca medicul specialist sa poata da o concluzie finala si care mi-a recomandat sa fac si o punctie in maduva osoasa pentru o alta analiza care ar putea detecta leucemia.
Eu urlam de disperare iar anxietatea din mine isi freca mainile de bucurie si se indopa cu fiecare veste rea pe care o primeam, si au fost destule in perioada aia. Tatal meu fusese diagnosticat cu cancer limfatic iar o alta ruda de-a mea la cateva luni diferenta primise vestea “minunata” a unui cancer la rinichi.
Vazand toate aceste lucruri din jurul meu, am decis ca este momentul sa nu mai aman analiza pentru leucemie, asa ca imediat ce mi-a sugerat medicul aceasta analiza, am plecat sa-mi recolteze proba de maduva din sold.
Normal ca rezultatul nu vine imediat si au urmat 2 saptamani de stres maxim pentru mine. Iar nopti nedormite, ganduri negative, cautari nesfarsite pe internet despre leucemie etc… Bravo mie, ce sa zic, am mai alimentat anxietatea cu inca 2 saptamani de nesomn, de oboseala si de stres ca intr-un final sa iasa ok si acea analiza.
Trezirea la realitate si acceptarea anxietatii
Acest ultim rezulat, a fot momentul in care singur mi-am tras o palma peste fata si m-am trezit la realitate si am inceput sa vorbesc din nou deschis cu mine si mi-am spus: Bai esti prost, nu ai nimic! Nu vezi??? De ce te alimentezi tu cu toate lucrurile astea in loc sa deschizi ochii si uita-te un pic in jurul tau sa vezi cati oameni te iubesc (copiii, sotia, parinti si rudele apropiate).
Daaaa, acesta este momentul in care eu mi-am acceptat anxietatea si am inceput sa lucrez intens la eliminarea ei, in primul rand prin discutiile avute cu mine, discutiile avute cu sotia mea (cu care nu mai vorbisem de multe vreme atat de deschis, eu fiind mai ocupat cu gandurile mele), cu copiii. Ba chiar am decis sa iau o pauza de 2 luni de la job, la finalul anului 2022 si pentru a face o schimbare majora in viata mea, am plecat din tara, departe de tot ceea ce traisem in ultimii 2 ani pentru ca inca nu stiam motivul care a declansat aceasta stare de anxietate.
Timpul a trecut, pauza a luat sfarsit si acum, la inceput de an 2023, pot trage niste concluzii pozitive, deoarece ma simt mult mai bine si consider ca mi-am invatat lectia. Nu, inca nu pot spune ca am renuntat definitiv la anxietate si la “prietenia” dintre mine si ea, dar sigur pot spune ca mi-am trasat niste reguli foarte clare in relatia cu “ea” si am ajuns in punctul in care sa o pot controla, iar eu incet-incet, ma reintorc la viata mea, la familie si la ce imi place cel mai mult sa fac.
Anxietatea, prietena mea
Acum, avand experienta acumulata mai sus, pot da si eu o definitie a anxietati si pot spune ca: anxietatea, in cazul meu, a avut mai multe etape si reprezinta repercursiunile unei lungi perioade de timp in care eu am uitat de mine, nu mi-am acordat suficienta atentie mie si am uitat sa mai “vorbesc cu mine”.
M-am concentrat mai mult pe altii, pe alte situatii deloc importante, iar toate acestea s-au combinat de minune cu tot haosul creat odata cu sosirea pandemiei. Multe schimbari au intervenit atunci, copiii nu au mai mers la scoala, eu am inceput sa lucrez mai mult remote, incertitudinea care se instalase, statul in casa etc. Altfel spus, mi-am facut-o cu mana mea.
Ce metode de gestionare a anxietatii functioneaza pentru tine si de ce?
Etapele anxietatii
Anxietatea, in cazul meu, a avut mai multe etape, etape pe care acum le constientizez, precum:
- Etapa de acumulare
Aceasta etapa de acumulare a diversilor factori emotionali ori a anumitor nemultumiri este cea mai periculoasa, deoarece: din cauza stilului de viata, a vitezei cu care ne miscam, a jobului, a familiei, a pandemiei etc., usor-usor incepem sa uitam de noi. Este periculoasa pentru ca in aceasta etapa, desi se acumuleaza tot felul de ganduri negative, oboseala psihica, mentala si de stres, nu ai niciun simptom.
- Etapa in care organismul incepe sa cedeze
In momentul in care treci de prima etapa de acumulare ajungi in cea de-a doua, in punctul in care organismul tau incepe cedeze si sa iti transmita niste semnale. Semnale care te lovesc din plin, iar tu cu siguranta in continuare nu stii ce te-a lovit si ca in spatele acestora se ascunde anxietatea ta. In aceasta etapa vei incepe sa iti faci griji, te intrebi, te sperii, in corp se va descarca si mai multa adrenalina. Intr-un cuvant, te vei adanci si mai rau si vei alimenta prima etapa in continuare inconstient.
- Etapa in care cauti raspunsuri
Vezi ca totul este ok medical, dar tie in continuare iti lipseste un singur raspuns la o singura intrebare: Ce am si ce este in neregula cu mine? Aceasta etapa este foarte importanta pentru ca acum vei accepta anxietatea si vei constientiza ca ai nevoie de tine ca partener in lupta ta declarata deja cu ea.
- Etapa de regres a anxietatii
In aceasta etapa, vei incepe sa te simti mai bine, vei aplica experienta acumulata pana acum in lupta ta cu anxietatea si incet-incet vei invata cum sa o controlezi. Atentie, in aceasta etapa nu scapi de anxietate, ea nu trece si gata, dar vei invata poate cel mai important lucru din toata aceasta perioada si la final o vei controla tu pe ea.
Cum am scapat de anxietate
Toti avem o anxietate a noastra langa noi capabila sa ne sara la gat, important este cat de mult ii permitem sa ne faca asta si sa ne controleze, iar singurii care pot prelua controlul suntem tot noi. Accepta ca e lupta ta, accepta ca nimeni nu te poate inlocui in aceasta lupta ci doar te poate aculta si sfatui, insa multi o fac fara a avea si ei la randul lor o lupta a lor, deci fara experienta. Tu esti singurul care vei fi capabil sa o infrunti cu adevarat, si vei reusi sa faci asta, doar dupa ce acumulezi experienta neplacuta si sa constientizezi prin tot ce treci.
Exista diferite modele pentru a descrie procesul prin care anxietatea poate sa apara, sa se instaleze si sa se dezvolte.
Unul dintre acestea este modelul lui Freud, care sugereaza ca anxietatea poate sa apara atunci cand conflictul dintre dorintele noastre inconstiente si mecanismele noastre de aparare impotriva acestora devine prea puternic.
Freud
Un alt model este modelul lui Watson si Rayner, care sugereaza ca anxietatea poate sa apara atunci cand o persoana asociaza un stimul neobisnuit sau neplacut cu un eveniment traumatic din trecut.
Watson si Rayner
Modelul lui Mowrer sugereaza ca anxietatea poate sa apara atunci cand o persoana isi inseala propriile ingrijorari sau frici, care devin apoi mai puternice si mai dificil de controlat.
Mowrer
Modelul lui Beck sugereaza ca anxietatea poate sa apara atunci cand o persoana are ganduri negative despre sine si lumea inconjuratoare, care pot sa devina mai puternice si mai dificil de controlat.
Beck
Modelul meu, stie clar ca anxietatea apare atunci cand uiti de tine si de dorintele tale, asa ca: Vorbeste mai mult cu tine si acorda-ti atentia pe care o meriti!
Intrebari frecvente despre anxietate
Ce este anxietatea?
Anxietatea este o emotie naturala in care ne simtim ingrijorati sau tematori in privinta unui eveniment viitor pozibil sau perceput ca negativ.
Ce cauzeaza anxietatea?
Anxietatea poate fi declansata de stres sau de probleme de sanatate fizica, dar poate fi declansata si de probleme emotionale sau de circumstante dificile din viata.
Cum se manifesta anxietatea?
Anxietatea poate provoca simptome fizice si emotionale, cum ar fi transpiratie excesiva, tahicardie, probleme de respiratie, incordare musculara si ingrijorare excesiva.
Cum poate fi tratata anxietatea?
Anxietatea poate fi tratata prin terapie, medicamente sau o combinatie a ambelor. S-ar putea sa fie necesar sa incercati mai multe optiuni pentru a gasi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru dvs.
Poate fi prevenita anxietatea?
Exista anumite metode pentru a va ajuta sa preveniti sau sa gestionati anxietatea, cum ar fi mentinerea unei diete sanatoase, exercitiile fizice regulate si invatarea tehnicilor de gestionare a stresului.
Citeste si: